Maakwijze

Greve maatschoenen worden gemaakt volgens een traditie die zijn oorsprong vindt in 1898. De essentie van deze traditie is het streven naar een perfect passende en duurzame schoen met een oogstrelende uitstraling. Dit is uitsluitend te bereiken door intensief handwerk en oog voor detail. Daarom zijn onze vakmensen door onszelf opgeleid volgens de Greve-traditie. 

Bij Greve passen we drie verschillende maakwijzen toe: Goodyear, Blake en Mocassin.

Goodyear
Charles Goodyear was de uitvinder van gevulkaniseerd rubber. Zijn zoon vond een machine uit waarmee randgenaaide schoenen konden worden gemaakt. Bij de Goodyear-wijze wordt de schoen opgebouwd vanaf de binnenzool. Het leer dat over de voeten heen zit (overleer), wordt op de leest gespannen met een leren strook. Dat is de rand waar de loopzool aan wordt bevestigd. Aan de onderkant van die leren strook wordt ook de binnenzool genaaid. Het vlak tussen de binnenzool, de genaaide rand en de loopzool vullen we op met gemalen kurk (balplak) waarin de voet zijn eigen voetbed vormt.

Blake
Bij de Blake-maakwijze wordt het overleer omgeslagen en vastgelijmd op de onderkant van de binnenzool (gezwikt). Vervolgens plaatsen we een tussenzool, die we door de binnenzool en het omgezwikte overleer vastnaaien. Ook wel bekend als overnaaien. Vervolgens wordt de loopzool op de tussenzool gelijmd. Vanaf de visuele rand die ontstaat door de tussenzool en loopzool breder te laten dan de bovenschoen wordt een tweede stiknaad gelegd in een groef in de loopzool (aflappen).

Mocassin
Mocassin-schoenen worden van onder naar boven opgezwikt. Hierdoor loopt het bovenleer volledig door onder een schoen en stikken we het bovenleer direct vast aan de zool. Uiteraard wordt ook het bovenwerk van de Mocassin helemaal met de hand ingenaaid.